A használt ruha jövője

A használt ruha jövője. Márkás gyerekruha blogja arról, hogy mit is kezdjünk felesleges ruhánikkal. Ötletek és érdekességek.

Márkás Gyerekruha blog a fenntarthatóság jegyében

A fast fashion ruhaiparról készült egy nagyon kritikus dokumentumfilm a True Cost, amit mindenkinek érdemes látnia. Ha esetleg még nem ismered és belenéznél, a magyar előzetes itt elérhető

A környezettudatossághoz hozzátartozik a tudatos ruházkodás is. Ne vegyünk túl sok ruhát, ürítsük ki gardróbunkat, adjunk és a jó minőségű használt ruha is a barátunk!

Igen, ezt könnyű leírni, de ténylegesen mikor teszünk „jót”? Akkor, ha a ruhagyűjtő konténerekből a használt ruhákat árusító boltok kiválogatják a minőségi darabokat, a többi 90 százaléka majdnem 10.000 km-t utazik, hogy nagy része a szeméthegyen végezze.

Mennyi erőforrást használunk el eközben?

Gondoljunk bele a szállítási környezetterhelésbe a fenntarthatóság szemszögéből, a helyi gazdaságok szétrombolására, és a rengeteg jótékonysági munkaórára. Mennyivel növeli és hány ország GDP-jét a használt ruhaipar hamisan, ugyanis ez a sok erőfeszítés és ráfordított energia az életünkben már nem lebomló ruhahegyeket, szeméttelepeket eredményez.

Megoldási lehetőségek:

Ajándékozzátok el!

Biztos vannak ismerősök, akik örülnek neki.

Adjátok el az újrahasznosítás jegyében!

Ebben segítünk nektek, ha szeretnétek, keressetek. Kitapossuk az utat a saját ruháinkkal, és azután jöhet a vállalkozás J

Miért nem jutnak el ezek a ruhák a rászorulókig?

Keressetek olyan helyeket, ahol épp szükség van használt ruha adományra!

Segítsünk más családokon, rászorulókon, ideiglenesen adományokra szoruló gyerekeken. Érdemes közvetlenül hozzájuk eljuttatni a ruhákat, mi éppen ezért kerestük meg az Anyák az Anyákért Alapítványt. Ők elkötelezett hívei a családok segítésének, és minden általuk javasolt rászorulót ellenőriznek. Ha kihagyjuk a hosszú jótékonysági láncot, biztosan célba ér a segítség.

Dobjátok ruhagyűjtő konténerbe!

Véleményem szerint ez a legutolsó megoldás, mivel itt a használt ruha útja követhetetlen, és a fent említett nagy százalékban a szemétben végzik, vagy ártalmasak a helyi gazdaságokra. Ezt bizonyítja, hogy 2016-ban Burundi, Kenya, Ruanda, Tanzánia és Uganda is  tiltakozott a beáramló használt ruha ellen, mert azok ártanak a helyi kézműves iparnak és a gazdaságnak is.

 

Szerintem a legfontosabb az, hogy nem a szemétbe dobjátok a ruhákat, hanem valaki tovább tudja használni őket, örül nekik, ezzel  Ti is hozzájárultok a fenntarthatósághoz. Magyarországon egyelőre csak fél kilónyi ruhát dobunk ki évente,  Nyugat-Európában fejenként 4 kg míg Amerikában pedig évente összesen 10 millió tonna jut a szemétlerakókba. Állítsuk meg ezt a tendenciát! 

Oszd meg ezt a történetet