Márkás gyerekruha – Hugo Boss

Márkás gyerekruha - Boss. Kíváncsi vagy a Boss divatház történetére? Igazak-e a városi legendák, mely a prémium gyerekruhamárkát övezi?
premium-markak-boss-hugo

(1885. július 8. – 1948. augusztus 9.)

Német divattervező és üzletember volt, aki egy fehérneműt és textíliát árusító 5 gyerekes családba született. A család egyetlen fiú gyerekeként ő vette át a bolt üzemeltetését az I. Világháború előtt.  

melyet 1923-ban alapított. Egy évre rá saját gyárat is nyitott az I. Világháború háború utáni németországi lehetőségeket kihasználva, ahol mindenféle ruhadarabot gyártott.

 A gyár első komoly megrendelése egy Rudolf Born nevű textilkereskedőtől érkezett, ami többek között a Nemzetiszocialista Párt számára készülő barna ingeket is magában foglalta – Hugo F. Boss valószínűleg ekkor még nem sejtette, hogy a német rohamosztag barnaingeseinek egyenruháját gyártja.

1929-es nagy gazdasági világválság a gyárat sem kímélte, a csődtől csak az tudta megmenteni, hogy 1931-ben belépett a nemzetszocialista pártba való belépése tudta megmenteni, az onnan kapott közvetlen megrendelések. Az 1938 és 1942 közötti állami egyenruha megrendelések jelentősen megnövelték a cég bevételeit. A Boss korántsem volt egyeduralkodó az egyenruha piacon, több kisebb céggel együtt szolgálták ki a jelentős igényeket.

premium-markak-boss-egyenruha

A kép azért korántsem fekete vagy fehér és egyáltalán nem mentes morális kérdésektől.

1941 októberében a lenyel Josefa Gisterek is a gyárban dolgozott, aki megpróbált hazaszökni Lengyelországba édesapjához, hogy segítsen a többi gyerek ellátásában, azonban a Gestapó elfogta és az auschwitzi, majd a buchenwaldi koncentrációs táborba vitte. Hugo Boss a kapcsolatait felhasználva visszahozatta a gyárba a nőt, ahol műszakvezetője olyan kegyetlenül bánt vele, hogy 1943 júliusában végül öngyilkos lett. Hugo Boss egy a korra nem jellemző gesztust tett és saját költségén temettette el a munkását, valamint a család költségeit is állta, hogy el tudjanak jönni a szertartásra. Boss nem bánt olyan kegyetlenül kényszermunkásaival, mint más üzemek tulajdonosai, de a munkások körülményei nála is nagyon rosszak voltak.

A vállalatot komoly vádak érték:

  1. Az 1930-as években az SA és az SS egyenruháit is ő tervezte, illetve a postának, a német vasútnak és a Wehrmachtnak is tervezett ruhákat. Erre nem találtak meggyőző írásos bizonyítékot, valótlan állításnak bizonyult. Az SS jellegzetes egyenruháját a szervezet egy vezető tisztje, Karl Diebitsch tervezte 1932-ben egy Walter Heck nevű grafikus közreműködésével.
  2. Hugo Boss volt Hitler szabója. Hitler személyes holmija között egyetlen Michael Werner nevű müncheni szabó öltönnyel kapcsolatos számlája maradt fenn, ami alapján több nadrág, zakó, és mellény is készült a Führer számára, továbbá egy igen finom anyagból készült, selyemmel bélelt öltöny. A lakájai szerint a Führer csak elit egyedi készítésű, finom anyagú öltönyöket hordott a legjobb szabók műhelyéből, akkoriban a Boss nem tartozott ezek közé.

 

Szembenézés a háborús múlttal:

A gyár 250 fő munkást alkalmazott, azonban azokat a hadkötelezettség elszólította. A munka az állami megrendelések miatt nem állhatott meg, igy francia foglyokat alkalmaztak rettenetes életkörülmények között. Később ukrán hadifoglyokat és többségében lengyel civileket kényszerítettek munkára.

1999-ben a holokauszt-túlélők amerikai ügyvédei eljárást indítottak a Hugo Boss cég ellen, a rabszolgák dolgoztatása miatt. A cég ezután bocsánatot kért, és beleegyezett abba, hogy rendszer fizetéseket indít egy második világháború kényszermunkásait támogató alapba.  Ennek ellenére a céget a mai napig kritizálják, a múltja miatt.

premium-markak-boss-markasgysgyerekruha.hu-blog

A háború után a Boss gyár továbbra is egyenruhákat gyártott a francia katonák és a Vöröskereszt számára, ennek ellenére a újra csődközeli állapotba kerültek.

 

Mégis hogyan lett az egyenruhagyárból kifinomult luxus márkát képviselő öltönyház?

 

1969-ben  egy teljesen más irányvonal mentén indultak el Boss unokái:  Jochen és Uwe Holy. Ekkor indult el a Hugo Boss márka a nemzetközi hírnév felé a stílusos férfi öltönyökkel és a sportruházattal. A nyolcvanas évek végére a Boss belépett a nemzetközi nagy divatházak közé.

premium-markak-boss-ruha

1993-ban a család és a márka útjai szétváltak, olasz Mazzotto S.p.A. tulajdonába került, amely ma a Valentino Fashion Group. A német visszafogottság és az olasz szenvedélyesség új almárkákat eredményezett.

A Hugo Boss öltönyház hivatalos oldalát itt találhatod:

https://www.hugoboss.com/hu/en/men/

A mai Boss márkák és a prémium márkás gyerekruha Boss kínálat:

premium-markak-hugo-boss-logo

A Hugo Boss márkát egyszerűen három jelzővel jellemezhetjük: a márkát a siker, a kiválóság és a német precizitás. Az eredeti klasszikus öltönykínálatot és az üzleti kollekciót viszi tovább az ikonikus márka a hagyományoknak megfelelően.

premium-markak-boss-oltony

 BOSS Orange 

A Hugo Boss márka egyik modell vonala. Itt a hangsúly a mindennapi megjelenésen és a kifinomult Boss stíluson van, melyre a  különleges színek, minták, a divatos ötletek, és a dinamikus városi szellem jellemzőek. A kínálatban számos kiegészítő is szerepel, így még egyedivé tehető a megjelenés. Az irányvonal a luxus gyerekruha képviseletében is megjelenik.

premium-markak-boss-hugo-orange-1
premium-markak-boss-logo-grean-1

BOSS Green 

A prémium sportruházatot képviseli, kifejezetten sportorientált, mégis stílusos. A Boss Golf kollekcióból fejlődött ki az almárka, épp ezért a kiváló minőségű, divatosan kifinomult ruházatot – testesíti meg, és párosítja a golfozás iránti szenvedéllyel.

 

premium-markak-boss-gyerekruha
premium-markak-boss-polo

Boss Black  – Ruha és prémium kiegészítők

A Hugo Boss (Black) ruhák többnyire az elegáns üzleti vonalat képviselik a hétköznapokra valamint különleges eseményekre is. A márka termékei viselhetőek üzleti környezetben vagy akár az utcán; de számos ünnepi, esküvői, vőlegényi viselet is megtalálható kínálatában. Az öltözékek abszolút a modern, de egyben klasszikus vonalat képviselik. A stílus inkább a felnőtt kollekcióban mutatkozik meg, de néhány luxus gyerekruha is található a kínálatban.

premium-markak-boss-egyenruha-kabat
premium-markak-boss-noi
Boss Woman
premium-markak-boss-gyerek
Boss Kids

Számos nagy divatházhoz hasonlóan a gyerekeknek is elkészültek az egyedi és stílusos Boss márkaneves darabok.

premium-markak-boss-logo

Boss Kids

Az ifjúsági vonal a prémium gyerekruha, a fiatalabb, divatra érzékeny célcsoportnak szóló termékeket foglalja magába.

A funkcionalitást, letisztult vonalakat és részleteket szem előtt tartó márka neve – a múlt árnyéka ellenére – máig elismert a férfiruházat piacán, mely folyamatosan lépést tart a nemzetközi trendekkel, és mára talán végleg leszámolt a nem éppen példaértékű múltjával. A Hugo Boss ma már a kifinomult öltönyökről, az igényes ruházatról, parfümökről és kiegészítőkről szól.

 

premium-markak-boss-hugo-theo-jams-divergent

Márkás gyerekruha Boss kínálatunkat itt találod:

 

 

A Hugo Boss számos területen megújult az elmúlt években. 2022-ben új arcot választott Theo James (a Divergent sztárja) személyében.

premium-markak-boss-ruha-divat
Theo James (a Divergent sztárja)
Oszd meg ezt a történetet