Eldobható? Öko? Mosható pelenka?

Eldobható Öko Mosató pelenka? Nehezen lehet eligazodni a sok jótanács és választási lehetőség közül. A Márkás Gyerekruha blogja segít.

Tudtad? Eldobható pelenka érdekességek

 

  • 1  gyerek a pelenkáskor végéig 5000-7000 pelenkát használ el, ez 1-1,5 tonna szemét, ami min. 100 év, de akár 500 év alatt bomlik el.
  • Évente kb. 18 milliárd eldobható pelenkát használnak el világszerte, ez kb. 2 milliárd tonna szemét
  • Az eldobható pelenka gyártásához használt cellulózhoz évi 1 milliárd fát használnak fel!
  • Egy darab pelenka előállításához negyed liter kőolajra van szükség
edobhato-pelenka-kornyezetszennyezes
tudatossag-marakasgyerekruha.hu

Gondoljuk át... környezetbarát megoldások

R

engeteg blog és cikk foglalkozik a témával. Úgy gondolom fontos, hogy alaposan járjuk körbe a kérdéseket, őszintén válaszoljunk önmagunknak, és megtaláljuk a saját megoldásunkat.

Minden végeredmény jó.

Eldobhatót használok? Rendben. A legfontosabb a boldog anyuka! 🙂

Előnyei: Legkevesebb energia és idő ráfordítás. Könnyen vihetem magammal, ha elfogyott csak beszaladok egy boltba és veszek, rengeteg közül választhatok. Széles körben elfogadott, nem kell harcolni a bölcsiben, a védőnővel, a barátokkal, stb. Nem bajlódok az eladásával.

Hátrányai: Iszonyúan környezetszennyező. Gondoljunk bele, mennyi baktérium szaporodik el eközben a környékén. Növeli a háztartási hulladékot. Ráadásul, ha külön pelenka szemetesben gyűjtöm, még nagyobb környezetkárosítást követek el (nagy műanyag fejre csavart zacskók)

Öko pelenka?

S

zuper választás. 🙂

Sokszor egész egyszerűen nem fér bele a mosható pelenka használata az életünkbe, de mégis szeretnénk környezettudatosak maradni, és a pénztárcánk is megengedi ezt a lehetőséget.

Előnyei: Pár év alatt bomlik le a növényi része, valljuk be, ez már a környezetvédő szívünknek is elfogadható. 

Jópofa összefoglalót találtam az alábbi linken. (személyes tapasztalatom csak korlátozottan van) Összehasonlították a Bambino Nature, a Pingo, Pampers Pure, Eco by Nati, Babylove Öko, Moltex Nature Nr. 1 pelenkákat.

https://www.doranatura.hu/2019/05/07/a-nagy-oko-pelenka-teszt/

Sajnos az eldobható pelenkák szelektív gyűjtése és újra hasznosítása még nem megoldott, nagy kihívás ez világszinten, és biztosan meglesz erre is a megfelelő megoldás a jövőben.

oko-pelenka-markasgyerekruha.hu
eldobható pelanka

Újrahasznosítás jegyében megszületett a régi-új megoldás: a mosható pelenka.

 

A mai mosható pelenkák közül sok kellemesen puha, vékony anyagú, egy vízálló külső részből, egy nedvszívó betétből, és esetleg egy székletfogó lapból áll. Ez a papírbetét az, ami felfogja a baba székletét és könnyedén el tudjuk így távolítani a pelenkából. A teljesen természetes megközelítés a gyapjúpelenka, ami a kedvencünk volt.  (még az extra mosási eljárásokat is megérte érte megtanulni)

Én magam is rengeteget kipróbáltam, szinte minden fajtából vásároltam. Újszülött, zsebes, csónakos, pelenka külső, kínai pelenka, all in one, gyapjú, csatos, tépőzáras, bugyi, rövidnacis, úszó pelusok, stb. 🙂 A szerelem a Hamac és a Manymonths shorties. És válasszuk ki a megfelelő belsőt is. Itt is próbálkoztunk mindenfélével, és meglepően jól alkalmazhatóak a betétek vagy belső pelusok.

moshato-pelenka-markasgyerekruha.hu
mosható pelenka

Jó tanács látatlanul nincs...

K

 i kell próbálni! (erre alkalmasak a mosiklubbok vagy a kölcsönözhető mosható pelenkacsomagok is).

A mosás igazából egy 10 perces rutin. Én előmostam, fertőtlenítő oldatban tároltam, majd a mosógépben kimostam. Teljesen őszintén azért sokszor eszembe jutott, hogy milyen egyszerű is az eldobható pelenka használata, és többször előfordult, hogy inkább az eldobhatóban utaztunk, mentünk egész napos programokra.

Szebbnél szebb pelenkák kaphatóak, amelyek csinosak, a strandon is sokkal menőbb egy mosipelus az eldobható testvérénél. Nagy előnye, hogy nem tartalmaz vegyszereket, nem irritálja a baba bőrét, így többségében nem szükséges a popsikenőcs használata sem. (persze vannak esetek, amikor mégiscsak használtuk a krémet)

"A kevesebb néha több..." A mosipelusból is megárt a sok.

Ügyelni kell itt is a túlfogyasztásra, amely csapdájába én is beleestem. Olyan cuki, erre még biztosan szükségünk van! 🙂

Nem szükséges a túl nagy készlet tartása, mivel ugyanúgy terheljük vele a környezetünket és a pénztárcánkat. (én magam is elképedtem, amikor összeszámoltam hány pelenkát vettem és mennyit költöttem – költséghatékony az biztos nem voltam) 🙂

Amennyiben a tényleges optimális készletet vesszük számításba, a beszerzési árakkal és az energiai és vízköltségekkel, körülbelül 30% megtakarítást érhetünk el a mosipelus használatával egy havi 16 óra ráfordítással. 

Nézd meg mosipelus termékeinket!

ITT

 

 

moshato-pelus-markasgyerekruha.hu
úszópelenka
Oszd meg ezt a történetet