Nyugaton annyira drága a víz, hogy nem éri meg kimosni a ruhát?

Nyugaton annyira drága a víz, hogy nem éri meg kimosni a ruhát? Érdekes gondoltatok a fenntarthatóságról a Márkás Gyerekruha blogjában.

Tényleg annyira drága nyugaton a víz?

Panipat 400 ezres indiai város, ahova évente 100 000 tonna használt ruha érkezik újrahasznosításra: ízekre szedik, majd olcsó és rossz minőségű fonalat, textilárut készítenek belőlük.

Ezek újra folytatják felesleges útjukat Ázsia és Afrika szegényebb országaiba sálak, takarók, textilek formájában. Jó, ha egy-két szezont kibírnak

ennyire-draga-víz

Valóban nem éri meg kimosni a ruhát?

Az alábbi filmet 2012-ben forgatták, érdemes megnézni az összesen 14 perces alkotást, én is egy blogon találkoztam vele először.  Megdöbbentő, mulatságos, tragikomikus, mégis szívmelengető az a boldogság, ami az indiai asszonyokból árad.

A filmben szereplő nők pletykáit és találgatásait hallhatjuk:

Vajon a fejlett országokban annyira drága lehet a víz, hogy nem mosnak az emberek?

Esetleg nincs elég víz vagy hely a ruhát kiteregetni?

Felveszik néhányszor a ruhát és kidobják, ezért érkezik Indiába ennyi alig használt (és nem feltétlenül jó minőségű ruha)

 

A meghökkentő dokumentum kisfilm

A film címe Unravel (Kibogoz) Jelenti továbbá a szálakra bontanit is, és pontosan ez történik azzal a mérhetetlen használt fast fashion ruhamennyiséggel, melyet nyugatról Indiába szállítanak.

Meghna Gupta humorral és együttérzéssel fűszerezett dokumentumfilmje számos nemzetközi díjat nyert, többek között első a tokiói Short Shorts Filmfesztiválon, a Mentsd meg a Földet! versenyen, J-WAVE díjat kapott a legjobb rövidfilm kategóriában és közönségdíjas is.

Fenntartható a tömegdivat?

A válasz egyértelműen nem. Ezt tudja mindenki, mégis vásárol és vásárol. A Covid alatt jelentősen nőttek a ruházati terméket forgalmazó webshopok – mint ahogyan a többi online értékesítés is – bevételei. 

Mi is rengeteg alig használt, címkés fast fashion termékkel találkozunk. Tegyünk közösen a fenntarthatóságért, vásároljuk meg az újszerű használt ruha darabokat  is. Igaz, a használt fast fashion márkák minősége jóval alacsonyabb, mint a márkás gyerekruháké, de az is igaz, hogy kevesebbet használták kisgazdái. Lehet, anyuka éppen vásárlós kedvében óriási végkiárusításon vette, és soha nem is használták.

A Márkás Gyerekruha fast fahion kínálatát megnézheted a gardróbban. 

ITT


Oszd meg ezt a történetet